top of page

kinetic architecture – Κινητική Αρχιτεκτονική


Η κινητική αρχιτεκτονική (Kinetic Architecture) είναι μία έννοια κατά την οποία μέρη απο την δομή ενός κτιρίου έχουν σχεδιαστεί ώστε να μπορούν να κινηθούν χωρίς να επηρεάζουν την συνολική δομική ακεραιότητα.

Σκοπός αυτής της κίνησης είναι :


  • Η εξυπηρέτηση αισθητικών αλλαγών με στόχο την βελτίωση της συνολική αισθητικής ανάλογα με τις συνθήκες.(Πχ. Το κτίριο αλλάζει μορφές ανάλογα με τις ώρες).

  • Η απόκριση (αντίδραση) του κτιρίου ανάλογα με τις περιβαντολογικές συνθήκες, ώστε να εξυπηρετήσει καλύτερα ανάγκες εξοικονόμησης ενέργειας.(Πχ. Το κτίριο αλλάζει τον τρόπο σκίασης του ανάλογα με την εποχή και την ώρα της ημέρας).

  • Η εκτέλεση συγκεκριμένων αλλαγών στην δομή του κτιρίου με στόχο την βελτίωση της θέας.

Η εξέλιξη του σχεδιασμού τα τελευταία χρόνια , η τεχνολογική ανάπτυξη , η ρομποτική καθώς και η χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών μέσω ειδικού λογισμικού για τον έλεγχο των κτιρίων και των εγκαταστάσεων τους, βοήθησε ώστε να μεγαλώσει το ποσοστό της κίνησης στα στα σύγχρονα κτίρια.

Οι αρχιτέκτονες μετέχουν και εξελίσουν τα σχέδιά τους με βάση τις νέες δυνατότητες που τους δίδονται μέσω της τεχνολογίας και εξελιγμένων υλικών και αντιμετωπίζουν αυτήν την πρόκληση η οποία συνεχώς μεγαλώνει.



bottom of page